Szanowni Państwo

W trosce o utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci minister zdrowia podpisał 26 sierpnia 2015  "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach". Wdrażane regulacje ograniczają dostęp dzieci do pokarmów zawierających duże ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla zdrowia. Do składników tych należą cukier, sól, nadmiar tłuszczu.

Nasza stołówka szkolna już od kilku lat przygotowuje posiłki, które zawierają ograniczone ilości niezdrowych składników. Kompot, herbata, kawa zbożowa  w naszej stołówce nie były słodzone. Posiłki były słodzone tylko miodem. 

Obecne rozporządzenie normalizuje dobór produktów do stołówki szkolnej i do sklepiku a także przygotowywanie posiłków. W związku z tym rozporządzeniem podczas przygotowywania wszelkich posiłków będzie ograniczona ( zgodnie z zaleceniami rozporządzenia) ilość soli, tłuszczu i cukru. Smak przyrządzonych potraw może na początku być trudny do zaakceptowania przez uczniów. Produkty serwowane w sklepiku szkolnym i automatach, również podlegają powyższym regulacjom.Wszyscy mamy świadomość , że jeżeli dziś nie nauczymy dzieci, jak prawidłowo powinny się odżywiać, to za kilkanaście lat staniemy się społeczeństwem otyłych, schorowanych i nieszczęśliwych ludzi.

Dlatego też mając na uwadze nasze zdrowie stale i wszędzie powinniśmy kształcić właściwe nawyki żywieniowe.

Rozporządzenie to dotyczy wszystkich szkół  publicznych i niepublicznych i wprowadza bezpośrednią odpowiedzialność za dostosowanie produktów żywnościowych właścicieli firm, zajmujących się dystrybucją posiłków i obsługą sklepików szkolnych.

Rozporządzenie to weszło w życie z dniem 1 września 2015 roku.